Välkommen!

DD KK HH prins David och prinsessan Anna Bagrationi

Kungahusets moderna historia inleds år 1942, då prins Herkules Bagration-Mukhrani av den seniora Kartlien-grenen utropar sig som överhuvud för det georgiska kungahuset, eftersom det då inte fanns några tecken på att den senast regerande juniora Kachetien-grenen av kungahuset överlevt i Sovjetunionen.

Hans son, prins Georg Bagration-Mukhrani erkändes 1991 officiellt av regering, parlament och kyrkliga företrädare som överhuvud för det georgiska kungahuset då han förde stoftet från sin avlidne far till Georgien.

Idag leds kungahuset av prins David Bagration-Mukhrani. Prins David var under några år gift med prinsessan Anna Bagration-Gruzinsky av Kachetien-grenen. Föreningen av dessa två grenar ledde den 27 september 2011 till att prins Georg Bagration-Mukhrani som bär båda grenarnas anspråk. Därigenom har diskussionen om Georgien som konstitutionell monarki fått nytt bränsle.

För svenskt vidkommande är generalen, prins Alexander Artjlovitj Bagration av Imeretien (1674-1711) av visst intresse: han togs som krigsfånge och levde 1701-1711 i Sverige, 1706-1710 vid Slussen, där  en georgisk minnesplakett vid Räntmästarhuset vid Slussplan i Stockholm vittnar om detta faktum. Han skulle utväxlas till Ryssland landvägen till Finland men blev sjuk under resan och dog i Piteå den 3 januari 1711.

Under kriget 1808-1809 spelade generallöjtnanten, prins Peter Bagration av Kachetien en viktig roll: han höll trakten mellan Åbo, Björneborg och Tavastehus för att förhindra en svensk invasion och han anförde styrkorna som efter en vågad marsch över Finska viken ockuperade Åland. Det finns därför ett försonande drag över etablerandet av ett svenskt rektorat för kungahuset av Georgien nära 200 år senare.

/ rektor Jan Hartzell, honorärkonsul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s